De hoge werkdruk en stress spelen een grote rol bij het ziekteverzuim in de eerste helft van dit jaar. Of het ziekteverzuim gemiddeld toeneemt, valt niet eenduidig uit te maken.

In het eerste kwartaal van dit jaar lag het gemiddelde percentage voor ziekteverzuim met 4,5 procent fractioneel hoger dan in dezelfde periode over 2012, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek in de meest recente meting

Nieuwe gegevens van de Verzuimbarometer van I-Signaal, een dochterbedrijf van salarisverwerker en softwarebedrijf UNIT4, duiden erop dat verzuimpercentages ook in de tweede kwartaal van dit jaar hoger lagen vergeleken met een jaar geleden. I-Signaal houdt verzuimgegevens bij op basis van een bestand van ruim twee miljoen werknemers.

In april, mei en juni daalde het verzuimpercentage volgens I-Signaal  weliswaar, vergeleken met de eerste drie maanden van dit jaar. Maar ten opzichte van 2012 liggen de verzuimpercentages duidelijk hoger. “Wat opvalt is dat het verzuim in 2013 eigenlijk continu boven het verzuim van 2012 ligt”, aldus de woordvoerder van I-Signaal.

Verzuim: werklast en stress

Arborganisatie 365/ArboNed kan de algemene trend die I-Signaal signaleert evenwel niet bevestigen. Op basis van gegevens van 1 miljoen werknemers noteert 365 over de eerste helft van dit jaar een licht lager verzuimpercentage van gemiddeld 3,8 procent, tegen 4,1 procent in de eerste helft van 2012,  zo maakte 365/ArboNed maandag bekend.

Onderliggend valt volgens bedrijfsarts en epidemioloog Corné Roelen van 365/ArboNed op dat in de eerste helft van dit jaar de absolute duur van het kortlopende verzuim afneemt. "Bij de werknemers die wel eens ziek naar het werk gaan geeft inmiddels 25 procent aan dit te doen omdat anders niemand het werk overneemt."  Werknemers hebben klaarblijkelijk te maken met oplopende achterstanden op het werk. Dit kan mede te maken hebben met de krimp in het personeelsbestand  door reorganisaties.

Aan de andere kant geeft  bij de werknemers die kampen met langdurig verzuim, inmiddels 31 procent als belangrijkste reden psychische klachten op, zoals stress. "Door economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren zijn bedrijven gaan reorganiseren en hebben veel mensen hun baan verloren. Dat maakt dat hetzelfde werk met minder personeel moet gebeuren. Werknemers ervaren hierdoor een hogere werkdruk en hebben minder het gevoel dat ze hun eigen werk kunnen organiseren”, zegt Roelen.

Bij de aanhoudende economische malaise geeft volgens 365 zo'n 66 procent van de werknemers aan wel eens ziek naar het werk te gaan. Bij deze groep zegt slechts een beperkt aantal werknemers -  zo'n 9 procent -  zich niet ziek te melden omdat ze vrezen voor baanverlies.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl